Присъстваме на много събития - не само собствени и такива организирани от нас, но и много на партньори, служители, клиенти. Храната е част от почти всяко събитие и много често менюто не е степенувано добре или съгласувано стилово и смислово. Затова решихме да напишем няколко кратки съвета от практиката, как е добре да подбирате и комбинирате храните, за да нямате недоволни гости и някои, чието небце е останало неудовлетворено.
Винаги предлагайте разнообразие - на повечето събития има всякакви хора - от вегетарианци и вегани, до сурови поклонници на месото. За да сте сигурни, че има “За всеки по нещо”, винаги се старайте да предложите и безмесни и безмлечни порции на клиентите си, и на гостите им.
Стремете се към балансирана диета - за да се обработи сготвената храна, тя трябва да бъде поднесена с достатъчно количество сурова храна - ние му казваме салата. Или студени хапки с присъствието на зеленчуци в тях. Много е важно консумираната храна да не създава чувство за тежест и да бъде подбрана така, че гостите да са не само сити, но и да не заспят преди десерта.
Не прекалявайте с подправките - разни хора-разни вкусове, но използването на “къри”, “кардамон” и “дълъг лют пипер” твърде вероятно да не се хареса на масата от хора. Ако домакинът има изричното желание за подобен тип блюдо, опитайте се да обясните, че в големи количества това би било ненужен разход, тъй като много вероятно да остане недокоснато.
Следете за качеството на храната - дори и най-вкусната храна губи своите качества, ако е студена, не е свежа или е приготвена прекалено рано преди консумацията. Имайте го предвид винаги и планирайте сервирането така, че да бъде непосредствено преди консумацията ѝ.
Изненадвайте с кулинарни решения - не замествайте сезонни продукти с масови такива, само защото са по-изгодни. Добавете и щипка интересен продукт към стандартната визия на храната и вашето меню непременно ще бъде запомнено. Например брауни с мента или бургер със специален сос. Да, това е същата храна, но гостите Ви ще бъдат приятно изненадани от усещането за нещо ново в нея.
Следвайки тези прости правила можете да бъдете сигурни, че каквото и да решите да сервирате, очарованието от поднесеното ще върви ръка за ръка с апетита за още. ????